Sağlık

Spor Yaparken Yaralanmalara Neden Olan 5 Hata

Günümüzde profesyonel spor yapanların yanı sıra sağlık için spora yönelenlerin sayısı artmakta ve belirli kurallara uyulmadığında yaralanmalar kaçınılmaz olmaktadır. Özellikle kış soğuğunda açık havada spor yaparken çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Soğuk havaların vücudumuza ekstra yük bindirdiğini ve bu nedenle kış aylarında spor yaralanmalarının arttığını belirten Doç. Safa Gürsoy, “Soğuk hava, spor yaparken kaslarımızın etkin çalışmasının azalmasına neden oluyor. Bu da kasların esnekliğini ve tepki verme süresini yavaşlatır ve özellikle spor yaparken bizi yaralanmaya daha yatkın hale getirir. “Kaslarımız, bağlarımız ve tendonlarımız soğuk havalarda burkulma, gerilme, çekme ve yırtılma riski daha yüksektir.” Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Safa Gürsoy spor yaralanmalarına neden olan 5 yanılgıdan bahsetti, değerli uyarılar ve tavsiyelerde bulundu.

Yetersiz ısıtma ve soğutma

Sporda yaralanmaları önlemenin en değerli yollarından biri; Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Safa Gürsoy, “Soğuk kaslar, sıcak kaslara göre aşırı esnemeye ve yırtılmaya yatkındır. Bu nedenle hızlı hareketlere, bükülmelere ve sarsıntılara tahammül etmek daha zor olacaktır. Spora başlarken ısınmayı zaman kaybı olarak görmemesi, birdenbire kasları zorlamaktan kaçınması ve bunun için ısınma çalışmaları yapılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Doç. Safa Gürsoy, spor sonrası ısınma ve esneme egzersizleri için uygulanan hareketler de dahil olmak üzere vücudun soğumasını sağlamak gerektiğinin altını çiziyor ve bu nedenle her spor sonrası kademeli olarak vücudu soğutmayı ihmal etmemek gerektiğinin altını çiziyor.

Uygun ekipman kullanmamak

Spora uygun koruyucu ekipmanların eksiksiz kullanılması gerektiğini belirten Doç. Safa Gürsoy, hangi spor yapılırsa yapılsın spora uygun formda, başta ayakkabı olmak üzere doğru kıyafetlerin seçilmesinin spor yaralanmalarını önlemenin kuralı olduğunu belirtiyor. Doç. Safa Gürsoy, “Son yıllarda toplumun ilgisinde büyük artış görülen kayak ve snowboard gibi kış sporlarında meydana gelen yaralanmalarda uygun ekipman ve giysi eksikliğinin büyük etkisi var” dedi.

Mevcut yaralanmaların dikkate alınmaması

Acıbadem Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Safa Gürsoy, var olan küçük, ihmal edilmiş yaralanmalar sonucunda birçok önemli yaralanmanın oluşabileceğini belirterek, “Eklemi kullandığınızda ağrı, şişlik veya ses gibi sağlık sorunları ihmal edilmemeli ve bir doktora danışılarak tedavi edilmelidir. . Spora veya egzersize devam edilmesi gerekiyorsa tedavi süresince ilgili vücut bölgelerinin geçici olarak korunması da düşünülmelidir. Aksi takdirde ufak bir yaralanma dediğiniz şey ileride tedavisi daha zor problemlere, hatta sakatlıklara yol açabilir.”

Anında sonuç alma arzusu

Özellikle spora veya antrenmana yeni başlayanların düştüğü kıymetli hatalardan biri; Spordan yüksek verim alınmasının beklendiğini kaydeden Doç. Safa Gürsoy, dizlerimiz veya omuzlarımız gibi uzuvlarımızın dayanamayacakları kadar aşağıda kalması nedeniyle ciddi yaralanmalar oluşabileceğini söylüyor. Son 3 yıldır devam eden pandemi sürecinde hareketlerimizin büyük ölçüde kısıtlandığını belirten Doç. Safa Gürsoy “Son dönemlerde en sık görülen sakatlıkların başında; Kemikleri birbirine bağlayan doku bantlarının gerilmesi veya yırtılması, kasların veya tendonların gerilmesi veya kırılması. Bunların dışında diz, ayak bileği, omuz, kalça gibi eklemlerdeki spesifik yaralanmalar, kırıklar ve çıkıklar da sık görülen ortopedik hastalıklar arasındadır. Bu sorunlarla karşılaşmamak için kişinin kendine gerçekçi hedefler koyması ve hedeflerini kısa vadeye değil uzun vadeye yayması gerekiyor.” dedim.

Soğuk havanın risklerini göz ardı etmek

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Safa Gürsoy, soğuk havanın vücudumuza ekstra yük bindirdiğine dikkat çekerek şu uyarıda bulunuyor: “Soğuk hava, spor yaparken kaslarımızın daha az verimli çalışmasına neden olur ve kasların elastikiyetini ve reaksiyon sürelerini yavaşlatır. Bu nedenle kış aylarında özellikle spor yaparken vücudumuz yaralanmalara daha yatkın hale gelir. Soğuk havalarda kaslarımız, bağlarımız ve tendonlarımız burkulma, gerilme, çekme ve yırtılma riski daha yüksektir. Bunları önlemek için kış aylarında spor yaparken çok daha dikkatli olmak gerekiyor.” (BSHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu