Haber

MATER’den Artuklu Üniversitesi’ne tepki

Şehmus EDİS (MARDİN İGFA)
MATAR Lideri İbrahim Yüksel, Mardin’de sadece Süryani kültürüne odaklanılmasının yanlış olduğunu, sadece Süryanice değil, Ermenice ve İbranice doktora programlarının açılması gerektiğini söyledi.

Artuklu Üniversitesi ve yönetiminin Süryaniliği her platformda ön plana çıkararak diğer dil ve kültürleri inkar etmesinin doğru olmadığını vurgulayan Yüksel, “Süryanice doktora programı açılmasında bir sakınca görmüyorum. Mardin’e adını veren ve kaleden çıkılarak sıfırdan inşa edilen Tarihi Medreseler hakkında tek bir yazı kaleme almak, “Bu şehirden şehir kurarak miras bırakanları yok saymak bir üniversiteye yakışmaz. Üniversitenin bu konuda tek bir makale yayınlamaması, Artuklu Devleti ileri gelenlerinin izin verdiği kanunlara rağmen sahabe kabirlerini 1925’teki gibi bırakması ve açtırmaması en büyük ayıbıdır.” dedi.

Ortadoğu’nun tüm dillerinin Artuklu Üniversitesi’ndeki araştırmacıların hizmetine sunulması gerektiğini belirten Yüksel, “Bugün görüyoruz ki Artuklu Üniversitesi, Kudüs şehir planında inşa edilen şehrin kalıntıları için ne yazık ki proje geliştiremiyor. Dünyada eşi benzeri olmayan 62 medreseye ev sahipliği yapmış, bilim, teknoloji ve sosyal bilimlerin merkezi konumundadır. Türk-İslam medeniyeti ve ilkleri yerleşmişse, bu şehrin sahipleri oturup bu meseleyi halletmelidir.

Devlet kurumlarının süreçlerinde evin adıyla anılıyorsa, bu yapılar özel mülkiyete ait ise; Kerbela şehidi Sahabe’nin mezarı 5 yıldır harabe ve moloz halindeyse, Artuk Aslan’ın mezarı; Kanun terkedilip 1925’teki haliyle açılmasına izin vermiyorsa, Antik kentteki camilerimizin bir kısmı kapatılıyor, diğerlerinde ise görevlilerin yetersizliğinden dolayı ibadet görevi gereği gibi yapılamıyor. sorun. Binlerce çalışanı olan üniversitede bu durumlar hakkında çalışma kümeleri oluşmuyor ve en kötüsü de; Bu kişi ve yapıların tarihi aydınlatılamıyorsa bir yerlerde önemli bir düşünce var demektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu