Ekonomi

Abdulhamid Han Sondaj Gemisi Akdeniz’de 1 Yılını Tamamladı

Türkiye’nin son yıllarda denizlerde doğal gaz arama faaliyetleri yürütmek üzere enerji filosuna kattığı yedinci nesil teknolojiye sahip Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerinde bir yılını geride bıraktı.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımlar Türk Yüzyılının önceliği olarak öne çıkarken, son yıllarda denizlerde doğal gaz ve hidrokarbon arama faaliyetleri kapsamında oluşturduğu filosuyla Türkiye kendi kendine yeter hale gelmiştir.

Bu kapsamda sondaj çalışmaları için Fatih, Yavuz, Yasal ve Abdulhamid Han isimli 4 gemi, sismik araştırma çalışmaları için Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa isimli 2 gemi envantere alındı.

Gemilerin ortasında teknolojik olarak en ileri seviyede olan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, teknik donanımı ve fiziki özellikleri ile Mavi Vatan’da filonun “en güçlüsü” olarak hizmet veriyor. Yedinci nesil teknolojiye sahip olan gemi 238 metre uzunluğa ve 42 metre genişliğe sahip.

Çift kulesi ve 200 kişilik mürettebatı ile aktif konumlandırma sistemine sahip olan gemi, 12.200 metreye kadar sondaj yapabilme kabiliyeti ile dikkat çekiyor.

Kasım 2021’de TPAO tarafından 180 milyon dolara satın alınan gemi, Güney Koreli şirket Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering tarafından Okpo Tersanesi’nde “Cobalt Explorer” adıyla inşa edildi.

7 Mart 2022’de Okpo Tersanesi’nden ayrılan gemi, yaklaşık 2 aylık yolculuğun ardından 19 Mayıs 2022’de Mersin’in Taşucu Limanı’na ulaştı. Boyama ve muayene çalışmaları için hazırlıklar için limanda ağırlanan geminin dış yüzeyine Türk bayrağı işlendi ve belgelendirme, gemiye ekipman yerleştirme ile teknik işlemler gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Haziran 2022’de geminin adının “Abdülhamid Han” olarak belirlendiğini açıklamıştı.

Limanda düzenlenen “Abdülhamid Han Sondaj Gemisinin İlk Görevine Gönderilmesinin Veda Töreni” ile 9 Ağustos 2022’de sondaj için Yörükler-1 Kuyusuna gönderilen gemi, 17 Ağustos 2022’de ilk sondajını gerçekleştirdi. Buradaki sondaj çalışmalarını tamamlayan gemi, 5 Aralık 2022 tarihinde Akdeniz’deki Taşucu-1 Kuyusunda sondaja başladı.

Abdülhamid Han, Akdeniz’de yeni bir göreve başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin hizmette 1 yılını doldurduğuna dikkat çekerek, “Keşif üretim filomuza katılmasının birinci yıl dönümünde, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, vira bismillah diyerek Akdeniz’deki yeni görevine başlıyor.Pruvası açık, dümeni via via, rüzgarı kolay essin.” terimleri kullandı.

Oruç Reis, Akdeniz’den Karadeniz’deki sismik araştırmalarına devam ediyor

Türkiye’nin enerji arama ve sondaj filosunda hizmet veren MTA Oruç Reis, ilk yerli ve milli sismik araştırma gemisi olarak da dikkat çekiyor. 2012 yılında tamamen yerli imkanlarla inşasına başlanan ve 23 Haziran 2017 tarihinde kesintili kabulü yapılan gemi, 2017 yılı Ağustos ayında işletme, test, eğitim ve deneyim faaliyetlerine başlamıştır.

Açık denizlerde iki ve üç boyutlu derin sismik araştırmalar yapabilen modern itki ve hareket sistemleriyle donatılmış Oruç Reis gemisi ile kıta sahanlığında kara alanlarının sürekliliğinin izlenmesi bağlamında stratejik değeri olan bilimsel araştırmalar yapılıyor. deniz, petrol ve doğal gaz araştırmalarının yanı sıra aktif olarak yürütülebilir.

Oruç Reis ile 15.000 metre derinlikteki jeolojik yapılar deniz tabanından izlenebiliyor. Uzaktan kumandalı modern sualtı aracı ile 1500 metre derinlikteki deniz tabanı detaylı olarak izlenebilmekte, deniz suyu ve diplerinden numuneler alınarak anlık olarak ölçüm ve analizler yapılabilmektedir.

86 metre uzunluğunda ve 22 metre genişliğinde olan gemi, yakıt ve su depoları ile ikmal depoları tam dolu olduğunda 35 gün denizde kalabiliyor. Ekonomik ömrü 30 yıl olan gemide 28’i araştırmacı, 27’si denizci olmak üzere 55 işçi görev yapıyor. Gemide farklı açılarda çalışan 35 kamera bulunuyor.

Akdeniz’de uzun süre görev yapan MTA Oruç Reis, 2022 yılının sonlarına doğru modernizasyon çalışmaları kapsamında gemiyi Filyos limanına getirdi ve halen Karadeniz’deki faaliyetlerine devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu