Ekonomi

Küresel piyasalar Fed yetkililerinden gelen açıklamalarla dalgalandı

ABD’de ölçülen Aralık ayı enflasyon verileri, Fed’in faiz artırımlarının boyutunu azaltmaya devam edeceği beklentisiyle hisse senetlerini ancak ılımlı bir şekilde destekledi.

ABD’de enflasyon verilerinin açıklandığı günü S&P 500 yüzde 0,34, Nasdaq 100 yüzde 0,50 artışla kapattı. Haftanın son işlem gününde ABD endeksleri vadeli işlemlerde negatif. Avrupa vadelileri yükseldi.

Japonya’nın 10 yıllık tahvil getirisi, Japonya Merkez Bankası’nın aşırı gevşek para politikasının yan etkilerini gözden geçireceği spekülasyonuyla %0,5 tavanının üzerine çıktı. Yen Perşembe günü yüzde 2.5 yükseldikten sonra yatay seyrediyor. Yen’in gücünü savunması, Japon Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören ihracatçı şirketlerin hisselerine satış getirdi.

Financial Times’ın Çin’in Alibaba ve Tencent’in ülkedeki birimlerinin yüzde 51 kontrolünü sağlayacak “altın hisseleri” almayı planladığını bildirmesinin ardından Hong Kong’da teknoloji ticareti hisseleri dalgalandı. Asya’da, Japon hisseleri hariç, endeksler yükseldi.

Bloomberg Dolar Endeksi Perşembe günü yüzde 0,87 ile kayıplarını sürdürdü ve hafta başından bu yana yüzde 1,4 kayıp yaşadı. Bu hafta ABD 2 yıllık tahvil getirisi 9 baz puan düştü.

FED YETKİLİLERİNDEN MESAJLAR

ABD’de fiyat artışlarının değerli göstergelerinden biri olan çekirdek enflasyon, Aralık ayında dün açıklanan bilgilere göre ölçülü bir artış kaydetti ve ABD Merkez Bankası, Fed’in faiz artış hızını yavaşlatmasına izin verdi. Verilerin ardından Fed swapları, Fed’in 1 Şubat’ta açıklayacağı karar için 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatlamaya başladı.

Fed bölge yetkililerinden gelen açıklamalar ise karışık bir tablo çizdi. Philadelphia Fed Lideri Patrick Harker, son yılların en agresif sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşırken, Fed’in “önümüzdeki dönemde” faiz oranlarını 25 baz puan artırması gerektiğini belirtti.

Richmond Fed Lideri Thomas Barkin de enflasyonun yavaşlamaya başladığını ve geçen yılki kadar agresif faiz artırmalarına gerek olmadığını belirtti.

St. Louis Fed Lideri James Bullard ise faiz oranlarını “bir an önce” yüzde 5’in üzerine çıkarmaları gerektiği görüşünde. Bullard, “Fed, enflasyonu aşağı ve düşük tutmak için faiz oranlarını yeterince yüksek tutmak zorunda kalacak” dedi. Bu yıl, Harker’ın Fed faiz kararlarında oy kullanma hakkı var, ancak Barkin ve Bullard’ın yok.

habertoprakkale.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu