Haber

KKTC heyetinin TBMM ziyareti

KKTC Cumhuriyet Meclisi İktisat, Maliye, Bütçe ve Planlama Komisyonu Başkanı Memuriye Eroğlu Canaltay ve beraberindeki heyet TBMM’de toplantılar yaptı.

Canaltay, Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Fikri Toros ve Milli Birlik Partisi Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Çavuş ile ilk olarak TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ile bir araya geldi.

Altunyaldız, KKTC’nin güçlendirilmesine ve Kıbrıs Türk halkının refah seviyesinin yükseltilmesine her zaman öncelik verdiklerini belirterek, iki ülke arasındaki dayanışma ruhunun değerli olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununa eski parametrelerle çözüm aranmasının gerçekçi görünmediğini belirten Altunyaldız, bu bağlamda KKTC’nin uluslararası statüsüne ilişkin haklı davanın sürdürüleceğine işaret etti.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na “gözlemci üye” olarak kabul edildiğini hatırlatan Altunyaldız, bunun dünyaya önemli bir mesaj olduğunu kaydetti.

Altunyaldız, KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hakim kara ve deniz alanlarında her türlü doğal kaynağın çıkarılması için uluslararası kurallar ve haklar çerçevesinde çalışmalarını sürdüreceğini belirtti. Komşu ülkelerin tutumları nedeniyle bu konudaki kararlılıklarından vazgeçmeyeceklerini belirten Altunyaldız, uluslararası toplumdan egemen ülkenin haklarından teslim olmakta gecikmemesini istedi.

Altunyaldız, Türkiye’nin orta kesimlerinde ve KKTC’de offshore elektrik santralleri ile tarıma elverişli olmayan bölgelerde güneş enerjisi santrallerinin kurulması ve işletilmesi konusunda çalışmalar yapılabileceğini anlattı. Altunyaldız, başkanlığını yaptığı heyet ile KKTC heyetinin işbirliği içinde çalışmakta kararlı olduklarını vurguladı.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Planlama Komisyonu Başkanı Canaltay, enerji sektöründeki çalışmalarında Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Canaltay, iki ayrı meclis delegasyonu olmalarına rağmen Türkiye ve KKTC’nin çakılmanın eşiğinde olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’nin haklarını savunduğunu hatırlatan Canaltay, KKTC’nin Türkiye’ye olan ihracatını artırmak ve bazı sorunları çözmek istediklerini söyledi.

“KKTC’nin refah ve kalkınma arayışında yanındayız”

Heyet daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu Başkanı Cevdet Yılmaz’ı ziyaret etti.

KKTC’nin uzun yıllardır haksız ambargolarla karşı karşıya kaldığını belirten Yılmaz, Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilerin sarsılmaz olduğunu vurguladı.

Kıbrıs sorununun gerçekçi olmayan ve dayatılan önerilerle çözülemeyeceğini belirten Yılmaz, eşit statüye dayalı iki devletli bir çözüme ihtiyaç olduğunu belirtti. Yılmaz, Erdoğan’ın bu konuda çok net ifadeleri olduğunu söyledi.

Yılmaz, Türkiye ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuktan doğan yasal haklarını savunmaya devam edeceklerini belirterek, Kıbrıs’taki kaynakların adada yaşayan iki halka ait olduğunu söyledi.

Türkiye’nin KKTC’nin Maraş’a açılmasına tam destek verdiğine işaret eden Yılmaz, “Türkiye, hak ve hukuk mücadelesinde her zaman KKTC’nin yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Bu bizim için siyaset üstü bir sorundur. KKTC’nin kalkınmasında yanındayız.” değerlendirmesini yaptı.

Yılmaz ise KKTC Cumhuriyet Meclisi ile iş birliğine ve dayanışmaya hazır olduklarını ifade etti.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Komite Başkanı Canaltay, Türkiye’nin bugüne kadar maddi ve manevi katkılarıyla geldiğini belirterek, bugün Türkiye’yi ziyaret ederek gelişmeleri ve ihracatlarını nasıl artırabilecekleri konusunda görüş alışverişinde bulundular.

Güçlü Türkiye’nin güçlü KKTC anlamına geldiğini vurgulayan Canaltay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna savaşındaki başarılı rolünün tüm dünya liderlerine örnek olması gerektiğini söyledi.

Canaltay, “Güçlü ve özgüvenli bir Türkiye oluşturdunuz. Aynı zamanda Türkiye’nin kalkınmasını sağladınız. Komite olarak sizin bilgi ve tecrübelerinize çok ihtiyacımız var. Bunu nasıl ortadan kaldırabileceğimiz konusunda istişare etmek istiyoruz. ülkemizin önünü en hızlı şekilde açabilecek maddeler.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu