Ekonomi

Kazakistan’dan Türkiye kararı: Uzlaşma onaylandı

Senatonun haftalık genel kurul toplantısında, “Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında bilgi değişiminin düzenlenmesi ve gümrük kontrol prosedürlerinin kolaylaştırılması hakkında anlaşma”Onaylanacak yasa tasarısı tartışıldı.

Oturumda oybirliğiyle kabul edilen tasarı, Meclis alt meclisinin ardından Senato tarafından da onaylandı.

Kazak Senatörü Nuriya Niyazova, söz konusu yasayla iki ülke arasında taşınan yük ve araçlara ilişkin elektronik bilgi alışverişi uygulamasının etkinleştirilerek gümrük kontrollerinin hızlandırılmasının amaçlandığını belirtti.

Niyazova, Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye ülkeler dışında Çin ve İtalya’dan sonra en fazla ticareti Kazakistan’ın Türkiye ile yaptığını, 2023’ün ilk yarısında ikili ticaret hacminin 2,9 milyar doları aştığını vurguladı.

Senatör Niyazova, şu anda Türkiye’den toplam 12 denetim noktasından ithalat, 7 denetim noktasından ise ihracat yaptıklarını belirtti. “Bu yasanın yürürlüğe girmesi, ekonomik ve kamu çıkarlarının korunmasına yönelik taraflar arasındaki işbirliği düzeyini artıracak, gümrük kontrol prosedürlerini basitleştirecek ve vergi ödemelerinin miktarını önemli ölçüde artıracaktır.”değerlendirmesini yaptı.

TBMM’de onaylanan yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in imzasıyla yürürlüğe girecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu