İş

Hırvatistan Dışişleri Bakanı: Görüşmeler iyi ilişkileri gösterdi

Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic Radman, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesinin önemine dikkat çekerek, “Görüşmeler sayesinde her iki ülke de karşılıklı iyi ilişkileri geliştirme yönünde iyi niyet ve irade gösterdi.” söz konusu.

Grlic Radman, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Bakanlıkta yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Ankara’da olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Grlic Radman, Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde teröristlerle yaşanan çatışmada şehit olan askerler için ülkesi adına başsağlığı diledi.

Grlic Radman, Bakan Fidan ile görüşmesinin “çok samimi ve yapıcı” olduğunu vurgulayarak, “Görüşmeler sayesinde her iki ülke de karşılıklı iyi ilişkilerin geliştirilmesi yönünde iyi niyet ve irade gösterdi.” Bu kelimeyi kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hırvatistan ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getiren Grlic Radman, “Bu ziyarette 3 anlaşma imzalandı. Çok iyi diplomatik ilişkiler kuruldu. Bu diplomatik ilişkiler 32 yıldır devam ediyor ve 50’nin üzerinde karşılıklı anlaşma imzalandı.” Bu süre zarfında yapıldı.” “Bu anlaşmalar iki dost ülke arasında büyük önem taşıyor.” dedi.

Grlic Radman, ikili ekonomik ilişkiler ve ticaret hacmindeki artıştan duyduğu memnuniyeti vurgulayarak, ticaret hacminin 2022 yılında ilk kez 1 milyar doları aştığını, 2023 yılında da bu tutarın korunduğunu belirtti.

Türk iş adamlarının Hırvatistan’a yatırım yapmasından memnun olduklarının altını çizen Grlic Radman, Hırvatistan’da yatırımcıların memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Grlic Radman, ülkesinin birçok alanda potansiyel taşıdığına dikkat çekerek, Hırvatistan’a verdiği destekten dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.

Grlic Radman, ülkesinin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Kurulu ile yürüttüğü süreçte desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, konunun ülkesi için önemli olduğunu kaydetti.

İki ülke arasında dayanışma vurgusu

Grlic Radman, Türkiye ile Hırvatistan’ın kültürel alanda “çok iyi bir iş birliğine” sahip olduğunu vurgulayarak, iki ülkenin deprem gibi doğal afetlerde dayanışma gösterdiğini belirtti.

Barış, istikrar ve refahın sağlanmasının herkes için önemli olduğunun altını çizen Grlic Radman, Rusya-Ukrayna Savaşı, Filistin ve Batı Balkanlar’daki durum gibi konuların iki ülkeyi ortak ilgilendirdiğini söyledi.

Grlic Radman, Türkiye ve Hırvatistan’ın iki önemli müttefik ve NATO üyesi olduğuna ve bu ülkelerin Avrupa’daki rolüne dikkat çekti.

Türkiye-Bosna-Hersek-Hırvatistan Üçlü İstişare Mekanizmasının çok önemli olduğunu belirten Grlic Radman, bunun daha da geliştirilip kurumsal olarak kullanılması gerektiğini kaydetti.

Grlic Radman, ülkesinin Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne ve ülkedeki insanların eşit yaşam koşullarına değer verdiğini vurgulayarak, “Ülkemiz bu konuda barış, istikrar ve refah içinde bir gelecek arzulamaktadır.” söz konusu.

Hırvatistan’daki depremde Dışişleri Bakanlığı binasının hasar gördüğünü söyleyen Grlic Radman, binanın tadilatında bir Türk firmasının çalıştığını vurguladı.

Grlic Radman, Bakan Fidan’ı binanın açılışına davet etti.

(Bitti)

kestel-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu