Ekonomi

Gram altının 2 bin TL’yi aşması için hedef 3 bin TL

Birol BOZKURT

Türk yatırımcıların en gözde yatırım araçlarından biri olan altın, 2023 yılının yıldızı oldu. 2024 yılına rekor kırarak başlayan gram altın fiyatları Kapalıçarşı’da 2 bin 80 TL’ye ulaştı. Uzmanlar, spot piyasada 2 bin TL’yi temel alan gram altın için yeni rekorların yolda olduğunu söylüyor.

Cuma günü altının ons fiyatındaki artışa paralel olarak değer kazanan altının gram fiyatı, haftanın ilk işlem gününde yükselişini sürdürdü. Spot piyasada altının gram fiyatı 1990 lira seviyelerini aştı. Çeyrek altın 3 bin 330 liradan, cumhuriyet altını ise 13 bin 570 liradan satılıyor. Art arda üçüncü işlem gününde yükselişini sürdüren altının ons fiyatı, dün yüzde 0,3 artışla 2.055 dolardan alıcı buldu.

Hafta boyunca takip edilecek yoğun bilgi gündeminin yatırımcıların odağı haline geldiğini belirten uzmanlar, söz konusu bilgilerden alınacak sinyallerin emtia fiyatları tarafında etkili olabileceğini kaydetti. Önemli merkez bankalarının şahin para politikalarının sona erdiğine ilişkin öngörüler güçlü kalırken, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağına ilişkin belirsizlikler varlık fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor.

Altın ve para piyasaları uzmanı tatlı sarı

Gramın altındaki kenar ne olacak?

Gram altın, 2023 yılını yüzde 80’in üzerinde getiriyle tamamlarken, hem dolarda yüzde 56 hem de ons altında yüzde 14 değer artışı yaşandı. Bu yıla rekorlarla başlayan gram altın için 2.000 TL seviyesi kritik eşik oldu. Altın tutan ve altın biriktirenler, fiyatın yükselmesini bekliyor ve her fiyattan alım yapıyor.

Altın almak isteyenler fırsatların peşinde koşuyor. Altını etkileyen iki faktör var; Fed faiz oranları ve Orta Doğu’daki gelişmeler. ABD’de son enflasyon rakamlarında TÜFE’de artış görülürken, ÜFE’deki düşüş Fed’in beklenenden erken faiz indirimi yapma ihtimalini artırdı. Bu da altını teşvik etti. Ons altının yeniden 2.050 seviyesinin üzerindeki seyrini izliyoruz. Ayrıca ABD ve İngiliz savaş uçaklarının Yemen’e hava saldırılarına başlaması Ortadoğu açısından da faydalı oldu.

Fed’in faiz indirim sürecinin yılın 2. yarısına ertelense bile gerçekleşme ihtimali artıyor ve Orta Doğu’daki çalkantılar çok daha uzun sürebilir. Yılın ilk yarısında altın alma fırsatı olursa 2. yarıda yukarı yönlü bir ivmenin yaşanacağı öngörüsünde bulunabiliriz. ABD seçimleri de yılın ikinci yarısında zorlu geçebilir. 2020’den bu yana her yıl daha da zorlaştı. 2024, dünya büyümesi açısından da güçlü bir yıl.

“Ons altının seyri önemli olacak”

Merkez Bankamızın politika faizinin %42,5’e yükselmesi ve zorlu enflasyon sürecinin doları daha dar bir bantta tutmasına rağmen, faiz indirimleriyle birlikte dolarda yükseliş beklentisi de sürüyor. Yıl sonunda dolar için kur tahminleri ağırlaşarak 36 ila 40 lira arasında değişiyor.

Gram altın açısından düşündüğümüzde hem ons altının artış beklentisi hem de doların yükseliş beklentisi gram altının 2.500 – 3.000 TL aralığına işaret ediyor. Fiyat küresel piyasalarda 2.000 TL sınırına ulaşsa da kuyumcularda 2.080 TL gibi zirve seviyeleri görüldü. Yurt içi altın ithalat kotasının artan talebi karşılamada yetersiz kalması serbest piyasada fiyatı artırıyor.

Teknik olarak ons ​​başına 2.100 doların altında ve üzerinde yeni bir yükseliş dalgası takip edilebilir. Bu da gram başına 2.100 TL’nin üzerinde fiyatlanmaya başlayacak. Fed’in beklenen zamanda faiz indirimine gitmemesi halinde ilk yarıda altın üzerinde baskı oluşabilir. Ons fiyatının 2.000 doların altında kalması gram altında alım fırsatı yaratabilir.

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para piyasalarındaki fiyatlamalara bağlı olarak Ocak ayında faiz oranlarını sabit tutacağının kesin olduğunu, bankanın Mart ayı toplantısında faiz indirimlerine başlayacağının tahmin edildiğini belirtti. yüzde 73 ihtimal.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu