Haber

Filistin Yönetimi, Batı Şeria’daki Baskının 9 Filistinliyi Öldürmesinin Ardından İsrail ile Güvenlik Koordinasyonunu Askıya Aldı

RAMALLAH, 27 Ocak (Xinhua) — Filistin Yönetimi Perşembe günü, Batı Şeria’nın Cenin kentinde dokuz Filistinlinin öldürülmesine yanıt olarak İsrail ile güvenlik işbirliğinin sona erdiğini duyurdu.

Filistin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Nabil Ebu Rudeyne yaptığı basın açıklamasında, “Halkımıza yönelik art arda düzenlenen saldırılar ve imzalanan anlaşmaların baltalanması nedeniyle İsrail işgal hükümetiyle güvenlik koordinasyonunun artık geçersiz olduğunu düşünüyoruz.”

Karar, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığında Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi, Fetih Merkez Komitesi ve Filistin hükümetinin acil toplantısı sonrasında geldi.

Perşembe günü erken saatlerde, İsrail ordu güçleri Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin mülteci kampına baskın düzenleyerek aralarında yaşlı bir kadının da bulunduğu dokuz Filistinliyi öldürdü ve 16, dördü ağır şekilde yaraladı.

Ebu Rudeyna, Filistinli grupları “yerleşimciler ve İsrail işgal güçleri tarafından yaratılan teröre karşı Filistinlileri ve onların fırsatlarını korumak için” barışçıl halk direnişini artırmaya davet etti.

Filistin liderliği, tek taraflı önlemleri durdurmak için BM Şartı’nın VII. Maddesi için bastırıyor. Fasıl uyarınca Filistin halkının uluslararası korunması için derhal BM Güvenlik Konseyi’ne başvurmaya karar verdi.

Sözcü ayrıca, Filistin liderliğinin “İsrail güçlerinin bugün Cenin’de gerçekleştirdiği katliamın dosyasını daha önce sunulan dosyalara” eklemek için derhal Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gideceğini de sözlerine ekledi.

İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki güvenlik koordinasyonu, FKÖ’nün ortasında İsrail ile imzalanan Oslo Anlaşmaları ile 1990’larda sağlandı. Filistin Yönetimi’nin kurulması da Oslo Anlaşmaları’nın bir sonucuydu.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın rakamlarına göre, Batı Şeria’da 2022’de 170’ten fazla ve bu yılın Ocak ayında en az 29 Filistinli öldürüldü. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamaya göre 2022, Filistinliler için 2006’dan bu yana en kanlı yıl oldu.

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı hükümetin geçen ay göreve başlamasından bu yana gerilim tırmandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu