Diyarbakır’da arsa fiyatları düştü
Maraş depreminden etkilenen Diyarbakır’da güvenilir konut arayışı hem arsa hem de konut fiyatlarını yükseltti. Dönümü 100 bin TL olan arsa fiyatları, kentten kilometrelerce uzakta tarım arazisi olan, taşlı ve sulak arazilere ‘villa yapılacak’ vaadiyle 600-700 TL’ye satıldı. İmarsız alanlarda arsa fiyatlarının 300-400 bandına düştüğü belirtildi.
‘DAHA DİKKATLİ OLALIM’
Amida Haber’de yer alan habere göre, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mustafa Fidan, arsa kiralayanların şebeke gibi davranarak şehrin birikimlerini çaldığını söyledi. Depremin ardından 2 ay arsa fiyatlarının kontrolden çıktığını hatırlatan Fidan, “Talep düştükçe fiyatlar düştü. İnsanlar arsa ve konut alırken daha dikkatli olmalı ve fırsatçılara prim vermemelidir. Bu fırsatçılar birçok insanın birikimini çaldı” dedi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, “Deprem sonrası yükselen arsa fiyatlarının balon olduğunu biliyorduk” dedi: “Fiyatlar hala yüksek. Düşüş beklemiyorduk. Daha da gerileyecek. Diyarbakır şu anda yeterli konut stoku ve stok alanı ihtiyacı karşılamaya yetiyor.Tarım arazilerinin yerleşim alanı olarak değerlenmesinde kusur yok.Hem konut fiyatlarında hem de arsa fiyatlarında oldukça yüksek bir fiyatlama var.Diyarbakır’da şehrin dinamikleri ile yerel olarak, idareler konut üretim alanları açar, fiyatlar konsolide olur.Belediye bu tür faaliyetleri gerçekleştirirken sivil toplumdaki paydaşların da görüşlerini almalıdır.”
‘ARAZİLER VAKIFLARA VERİLİYOR’
DİMDER Lideri Aziz Elaldı, arsa fiyatlarının abartılı yüksek olduğuna dikkat çekti. Elaldı, “Kara ağlarından kaynaklanıyor. Bu işi organize edip istedikleri yere fiyat getirebilirler. Diyarbakır hep onların oyununda oldu. Belediyeler yeterli arazi üretemiyor. Emlak, lanet olasıca saçma sapan temellere terk edilmiş durumda. Örfioğlu ve Süleymanoğlu Vakfı’na verildi. Hangi yoldan giderseniz gidin mülkün kendilerine verildiğini görüyoruz. Diyarbakır’ın yerlerine çeşitli sebeplerle binlerce dönüm arazi verildi. Şehir, bu sınırların yerlerine dayanmaktadır. 10-30 bin dönemlik yerlerden konuşuyoruz. Onlar kim. Kente katkıları nelerdir? Diyarbakır’da yaşıyorlar.”
ARSA FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?
DİSİAD Genel Başkanı Nurullah Edemen, ekonominin iyi yönetilmediği ülkelerde fahiş zamların olabileceğine dikkat çekti. Edemen, “Depremden sonra insanlar korkudan villa alanlarına ciddi bir talep gösterdi. İnsanlar mantıklı hareket etmeyince fırsatçılar bu durumu fırsat bildiler. Fiyatlar olmaması gereken seviyelere geldi. İmar alanlarının doğru planlanması ve güncel değerinin belirlenmesi gerekmektedir. Artışlar, depremin psikolojik baskısından kaynaklandı. Spekülatörlere prim verilmemeli.”
‘KENTİN KONUT SORUNU VAR’
Kamu Müteahhitleri ve İşadamları Derneği (KAMİAD) Genel Başkan Yardımcısı Nedim Şimşek, zemindeki spekülatif fiyatların önceki yıllarda da olduğunu belirterek, “Arsa fiyatlarındaki artışla ilgili yerel yönetimler ciddi bir önlem almadı. Herkes kendi aklına göre arsasına bir fiyat koyar. Şehirde barınma sorunu var. Yerel yönetimler ve STK’ların ortak çalışma ile çözüm bulması gerekiyor. Herkesin kafası kumda. İş adamları bundan rahatsız oluyor.” (HABER MERKEZİ)
haberbagcilar.xyz