Haber

Deprem Bölgesindeki Orman ve Meraların Yapılaşmaya Açılmasına Uzmanlardan Eleştiri: “Bizi Farklı Afetler Bekliyor.

DİLAN BUTLU

Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ormanlık alanların yapılaşmaya açılması ve re’sen karar alma yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilmesi tepki çekti. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Siyaseti ve Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İstanbul Üniversitesi Orman Botaniği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. biyolojik çeşitlilik ise burada asıl yetkili Tarım ve Orman Bakanlığı olmalıdır. Bunlar onların yönetimindeki alanlardır.”

Deprem bölgelerine yeni konut yapılmasına ilişkin “Olağanüstü Hal Kapsamında İskan ve Yapım Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Orman Kanunu’nun 16. maddesine göre ormanlık alanların yapılaşmaya açılması kararı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na re’sen karar alma yetkisi verildi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Politikası ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Cihan Erdönmez, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yetki devrini eleştirdi.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Erdönmez, şunları söyledi:

“Yaklaşık 10 gün önce bölgesel bir endişemi sosyal medyada paylaşmıştım. 2018’de Orman Kanunu’na eklenen 16’ncı madde ile ormanlık alanların yerleşim amacıyla orman sınırından çıkarılmasına izin verildi. Bu aslında büyük bir afetti. Ancak burada şaşırtıcı olan yine şu: Orman teşkilatı bu sınırın dışına çıkarılacak alanları belirliyor ve bu alanlar Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile orman sınırları dışına çıkartılıyor.Yeni KHK bu yetkinin bakanlığa verildiğini gösteriyor. Diğer bir deyişle orman organizasyonu, ormancılık gelenekleri doğrultusunda orman alanlarını yenilemeye devam etmektedir.Ormancılık konusunda hiçbir bilgi, deneyim ve yasal yetkisi olmayan Orman Bakanlığı, orman ve mera alanlarını açacaktır. orman ve mera dışında depremzedeler için konut yapmak amacıyla ve bu yetkinin tam yetkili kılınacağı Çevre, Şehircilik ve KİMLİK toplantılarında İklim Bakanlığı bizi yine şaşırttı.”

ERDÖNMEZ: “BÜYÜK ORMAN VE MERALARIN KAYBOLDUĞUNA İNANIYORUM”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Gaziantep’te “Ovadan dağa yerleşim modelini uygulayacağız” açıklamalarını hatırlatan Erdönmez, “Muhtemelen bu çalışmayı bakanlık yapmıştır. Orman ve meralardan başka seçeneğin kalmama ihtimali yüksek, “Rakam vermek istemiyorum ama çok büyük bir orman ve mera kaybı olacağını düşünüyorum. Afet olarak depremlere odaklandık ama bizi daha farklı afetler bekliyor. Sel, sel, kuraklık, su krizi vb.

AKKEMİK: “ESAS YETKİLİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINDA”

İstanbul Üniversitesi Ormancılık Bölümü Botanik Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik ise alınan kararın bilimsel olması gerektiğini belirterek, ANKA’ya şunları söyledi:

“Ne karar alınırsa alınsın, nerede bir inşaat yapılacaksa öncelikle bunun alt yapısının bilimsel olarak oluşturulması gerekir. Burada bir durum var ki ormanlık alanlar çıkarıldığında aslında taşlı kayalık alanlar olarak ifade ediliyor. üzerlerinde ağaç yok ama o alanlarda ağaç olmasa bile biyoçeşitlilik dediğimiz doğa.O bölgede 35 tane değerli doğal alan var.Bu tür alanlar ormandan çıkarılırsa insanlar için yeni yerleşim yerleri açabiliriz. Bir yandan biyolojik çeşitlilikte maalesef değerli kayıplara neden oluyor.Bu yetki Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilmişti çünkü orada ne kadar değerlendirilecek bilmiyorum. Burada asıl yetkili Tarım ve Orman Bakanlığı olmalıdır. Bunlar onların idaresi altındaki bölgelerdir.”

haberayancik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu