Haber

Bilişim ihracatında firmalara tam destek

Bilişim ihracatında firmalara tam destek

İSTANBUL Ticaret Bakanlığı Bilişim, Yazılım, Dijital ve İrtibat Hizmetleri Daire Lideri Hürol Karlı, kesim firmalarıyla “Bilişimin Yıldızları Destek Programı”ında bir ortaya geldi. Toplantıda firmalara verilecek dayanakları anlatan Karlı, daha fazla Türk firmasının yurt dışına açılmasını hedeflediklerini söyledi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Türkiye Bilişim Dalının Uluslararasılaşması ve E-Turquality programı YTÜ Yıldız Teknopark Davutpaşa yerleşkesinde düzenlendi. Bilişim dalında ihracatın arttırılmasının hedeflendiği programa YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman ve YTÜ Yıldız Teknopark şirketleri de iştirak sağladı. Ticaret Bakanlığı Bilişim, Yazılım, Dijital ve İrtibat Hizmetleri Daire Lideri Hürol Karlı, toplantıda firmalara dayanak programlarını anlattığı bir sunum yaptı. Firmalar için “İhracata Hazırlık Destekleri, Pazarlama Destekleri ve E- Turguality Programı”nı hazırladıklarını belirten Hürol Karlı, “Yazılım sektörü, bilişim hizmetleri, blok zincir, telekomünikasyon, 5G, dijital oyun gibi alanlarda faaliyet gösteren tüm şirketlere destek sunuyoruz” dedi. Toplantıda bilişim dalına yönelik birtakım gaye ülkelerin belirlendiği söz edildi. Türkiye için eserlerinin ve hizmetlerinin daha cazip olduğu ve daha kolay iş yapılabilecek pazarlar belirlendiği aktarıldı. Bu pazarlara yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi halinde firmalara verilecek takviye oranları ise yüzde 10 artırımlı biçimde uygulanacak.

Şirketlerin ayrıyeten yurt dışında kişisel olarak gerçekleştireceği faaliyetlerin yüzde 60’ı destelenecek. Bu takviye ise 5 yıl boyunca devam edecek.

Amaç firmanın yurt dışına açılması ve bu istikamette desteklenmesi

Destekleri üç kademede verdiklerini belirten Karlı, “Bu destekler; ihracata hazırlık destekleri, pazarlama destekleri ve E- Turquality programıdır. İhracat ve pazarlama desteklerinden ihracatı olan ya da olmayan bütün firmalarımız yararlanabilir. Herhangi bir şart aranmıyor. Tek beklentimiz firmalarımızın ellerinde ticari bir ürün olmasıdır. Bakanlık olarak görevimiz elinde ürünü olan bir firmanın yurt dışına açılmasıdır. Firmaların yurt dışına yapacağı faaliyetlere yönelik destekler ülke içinde geçerli değil” dedi.

“Destek için şirket kurmaları yeterli”

Uluslararası Pazarlama Ofisi’nin firmalara sundukları yeni bir destek olduğunu kaydeden Karlı, “Şirketlerimiz yurt dışına açılırken, ‘önce ülkeyi tanıyıp daha sonra takımımı büyüteceğim’ dediği noktada bu ofislerimiz devreye giriyor. Şu an YTÜ Yıldız Teknopark’ın açmış olduğu Dubai’de bir ofis var. İçerisinde Türk şirketlerimiz yer alıyor. Bütün ofis kiralama, tasarım, dekorasyon üzere masrafları Yıldız Teknopark karşılıyor. Firmalar rastgele bir bürokratik süreçlerde yer almıyor. Bütün süreci Yıldız Teknopark bizimle yürütüyor, şirketler ortası görüşmeleri ayarlıyor ve pazarlama masraflarını karşılıyor. Çok yararlı bir ofis. Biz de sarfiyatları destekliyoruz. Şirketlerin sağlaması gereken tek kaide ise yurt dışında açacakları ofislerinde yalnızda bir kişi çalıştırmaları ve o ülkede şirket kurmalarıdır” diye konuştu.

Bilişimin Yıldızları programından da bahseden Karlı, “Yıllarca uygulanan bir marka programıydı artık ise büsbütün bilişim kesimine yönelik olarak, ülkemizde bilişim firmalarımızın gelişilmesi, inovasyonun teşvik edilmesi ve bilhassa rekabet gücü olan bilişim dalına mahsus bir program. Bu programda daha disiplinli bir süreç izliyoruz. Öbür dayanaklarımızın hepsi bu program için de geçerli. Onların haricinde de birtakım dayanaklarımız var. Bunlardan birincisi stratejik iş planı. Şirketlerimizin yıllık olarak stratejik iş planı yapıyoruz ve güncelleme masraflarını destekliyoruz. Test dayanağımız de var. Yazılımların test masraflarını büsbütün destekliyoruz. Bunun haricinde başka dayanaklarımız ise yurt dışı ihale takviyesi, Yıldız Teknoloji Ofisleri dayanağı, yüklenici proje dayanağı ve data desteğidir” diye kelamlarını sonlandırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu