Haber

Beyin Tümörüne Karşı Akıllı İlaç Geliştirildi

Beyin tümörüne karşı ‘akıllı ilaç’

ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin TÜBİTAK desteğiyle başlattığı beyin tümörüne karşı akıllı ilaç projesi aşama aşamasına geldi. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyde beyin tümörünün yarıdan fazla küçüldüğü belirlendi. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Asuman Sunguroğlu, “İlacın kısa süre içerisinde ülkemizde üretilip yerli ve milli olarak piyasaya sürüleceğine inanıyorum.”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Kök Hücre Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Asuman Sunguroğlu ve ekibi, 2016 yılında Türkiye’de ilk kez ‘İleri Beyin Kanseri Hücrelerini Hedefleyen Terapötik Monoklonal Antikor Geliştirilmesi’ projesini başlattı. TÜBİTAK destekli proje etap aşamasına geldi. Öncelikle beyin tümörlerini hedef alan akıllı ilaç çalışmasının hayvan deneyleri olumlu sonuçlandı. Sonuçlara göre tümörün yarıdan fazla küçüldüğü belirlendi. Faz çalışmasının ardından akıllı ilacın yerli ve milli kaynaklarla üretilip pazara sunulması amaçlanıyor.

‘TÜRKİYE’DEKİ İLK SENTEZ MOLEKÜLÜ’

Prof. Dr. Sunguroğlu, bu tür akıllı ilaç tedavilerinde sadece tümörü hedef alan, vücudun diğer hücrelerine zarar vermeyen tedavinin hedeflendiğini belirtti. Tümör hücrelerinin zamanla kişinin bağışıklık sisteminden kaçtığını belirten Prof. Dr. Sunguroğlu, “Ve bu bağışıklık sisteminden kaçarken ‘beni yeme’ sinyali dediğimiz sinyaller yaratıyorlar. Bunları hedeflediğinizde, kişinin kendi bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bununla ilgili çalışmalar çok arttı. Sentezlediğimiz molekül, başta beyin tümörleri olmak üzere birçok tümörü hedef alabilen özel akıllı bir molekül.” 2023 yılında yurt dışında bununla ilgili birkaç çalışma görüyoruz ama bu Türkiye’de sentezlenen ilk molekül, bu türden ilk akıllı ilaç adayı” dedi.

‘Tümörün yüzde 60 oranında küçüldüğünü gözlemledik’

Prof. , rastgele bir casus kullanılmadı. Bu sadece bu antikorun, bu molekülün geliştirdiği bir etkiydi. Dolayısıyla çok umut verici.” Biz bunun bir ilaç, bir molekül olduğunu düşünüyoruz. Üstelik hiçbir yan etkisi olmayan bir ilaçtır. Normal hücrelere olumsuz bir etkisinin olmadığını da görüyoruz. Bu aşamadan sonra bunu ilaca dönüştürmeyi planlıyoruz. Amacımız tamamen milli ve yerli bir ilaç geliştirmek. Bu ilacı kendi imkanlarımızla ülkemizde geliştireceğiz. “Biz bunu pazara sunmak istiyoruz ve bu imkanlar ülkemizde mevcut. Hiç de zor değil. İlacın Türkiye’de faz çalışmalarına başlaması için hiçbir engel yok. Bu ilacın ülkemizde de üretileceğine inanıyorum.” Kısa sürede yerli ve milli olarak pazara sunacağız” dedi. Prof. Dr. Sunguroğlu, ilacın beyin tümörlerinin yanı sıra pankreas kanseri, yumurtalık kanseri ve prostat kanserini de hedef aldığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu