Haber

Barış Pehlivan: Bakanlığın parası nereye gidiyor?

Maltepe Açık Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, bugünkü yazısında, Barınamayız Hareketi’nin hazırlayıp Gençlik Bakanlığı’na ilettiği, öğrencilerin en büyük sorunu olan barınma krizine ilişkin bulgulara dikkat çekiyor. ve Spor’a gidiyor ve soruyor: “Bakanlığın parası nereye gidiyor?” diye sordu.

YATAK BAŞINA 59 ÖĞRENCİ

Bakanlığın 66 milyar TL’lik bütçesinin yüzde 2’sinin öğrencilere burs sağlamaya harcandığına dikkat çeken Pehlivan, yazısının ilgili kısmı şöyle:

– KYK bursları/kredileri 2014’te taban fiyatın yaklaşık 1/3’ü iken, 2023’te yüzde 11 oranında azalarak yaklaşık 1/10 olacak.

– 2014 yılında KYK burs/kredi tutarı 300 TL iken bu tutar 137 dolara denk geliyordu. Bugün 2023 yılında KYK burs/kredi tutarı 1250 TL iken dolar karşısında değeri ciddi oranda düşerek 67 dolara düştü.

– KYK yurtları dışında kalan öğrenci sayısı 2022 yılında 1 milyon 700 bin iken 2023 yılında bu sayı 6 milyon 100’e çıktı.

– İstanbul’daki devlet yurtlarında yatak başına 59 öğrenci bulunmaktadır. Ankara’da yatak başına 13 öğrenci düşmektedir.

ÖĞRENCİLERE SADECE YÜZDE 2

Barınamayız Hareketi’nin hazırlayıp bakanlığa sunduğu raporda, büyükşehirlerdeki yurt fiyatları ve kira artış oranlarına ilişkin rakamlar da yer alıyor. Buna göre 30 büyükşehirde kira fiyatlarındaki ortalama artış yüzde 697 olarak belirlendi. Bütün bu yakıcı gerçeklerin sonunda soru şu: Bakanlığın parası yok mu?

Rapor bu soruyu resmi bilgilerle yanıtlıyor. İnanması güç ama Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 66 milyar TL’lik bütçesinin yüzde 2’si öğrencilere burs desteği sağlamak için harcanıyor.

2022 verilerine göre 400 bin öğrencinin KYK kredi borçları nedeniyle icraya tabi olduğunu hatırlatan raporda, tüm bu sorunların çözümünü de sunuyor:

– Özel yurt ve apartmanlarda kalan öğrencilere barınma bursu verilmeli, öğrenci yurtları için kira yardımı ve fatura ekleri sağlanmalıdır.

– Ranza sistemi ile kapasite artırımı yerine yurt yapılması gerekmektedir.

– KYK bursları asgari ücretin en az 1/3’üne endekslenmeli ve borçlar silinmelidir.

– Yurt koşulları iyileştirilmelidir.

– Meclis’te konut kurulu oluşturulmalıdır. (HABER MERKEZİ)

TAM MAKALE

kepsutajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu