Ekonomi

Airfryers ve robot elektrikli süpürgeler gibi küçük ev aletlerinin ithalatına yönelik gözetim uygulamasında değişiklik

Yeni nesil yerli üretim ürünler olan airfryer ve robot süpürge gibi bazı küçük ev aletlerinin ithalatında uygulanan denetim uygulamasında değişiklik yapıldı.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İthalatta Denetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, porselen sofra ve mutfak eşyası, diğer ev ve tuvalet eşyası, seramik sofra ve mutfak eşyası, diğer ev eşyası ve tuvalet eşyası, seramik heykelcik ve diğer süs eşyası ithalatına yönelik ileriye yönelik denetimin usul ve esasları belirlenmiştir. Söz konusu eserler, Bakanlıkça düzenlenecek denetim belgesi ile ithal edilecek.
Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvurular “E-Hizmetler” içerisinde yer alan “E-İmza Uygulamalarına Giriş” bölümünden, “E-Hizmetler” ve “E-İşlemler” içerisinde yer alan “E-İşlemler” bölümünden elektronik imza ile yapılacaktır. Gümrük Tek Pencere Sistemi bölümü. Başvurular e-Devlet üzerinden de yapılabilecek.
Bakanlığın “İthalatta Gözetim Uygulamalarına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” de Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre sofra, mutfak, tuvalet, büro, ev dekorasyonu (süsleme) ve benzeri işlere ait züccaciye tanımlı eser seti için belirlenen birim gümrük kıymeti numaraları güncellenmiştir. Bu eserler için gümrük değeri numaraları ton başına 1300$ ile 6500$ arasında değişecektir.
Yerli üretimin yeni nesil çalışmaları olan airfryer, robot süpürge, dik elektrikli süpürge ve stand mikser ithalatının yakından takip edilmesi ve düşük birim fiyatlı ithalatın gerçekleşme koşullarının araştırılması amacıyla söz konusu eşyanın ithalatı birim değeri belirlenen gümrük değerlerinin altında olan eşya hangi ülke olursa olsun gözetime tabi tutulacaktır. İlâhiyat konusu eserlerin gümrük kıymeti parça başı 10 dolar ile 200 dolar arasında olacak şekilde güncellendi.
Tebliğler yayım tarihini takip eden 30. gün yürürlüğe girecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu